Hőháztartás zavarai

Egészségünk szempontjából elengedhetetlen, hogy testhőmérsékletünk viszonylag stabil legyen. Ezt a stabil testhőmérsékletet külső és belső hatások egyaránt felboríthatják.

A külső hatások egyrészt a levegő magasabb hőmérsékletét jelentik, ide tartozik a nyári melegben előforduló hőguta és napszúrás.

Hőguta

A hőguta fő tünetei a verejtékezés hiánya, a test hőmérsékletének emelkedése (akár 40 fok fölé is), fejfájás, szédülés, sápadtság, hányinger, és a legsúlyosabb esetben eszméletvesztés. A hőguta kezelésének első lépése, hogy vigyük a beteget hűvösebb helyre, itassunk vele vizet, és hívjunk mentőt, hiszen kórházi kezelést is igényelhet ez az állapot.

Napszúrás

A napszúrás hasonló a hőgutához, hiszen nagyon gyakran együtt jelentkeznek. A különbség az, hogy a hőguta napszúrás nélkül is kialakulhat, utóbbiról kifejezetten akkor beszélhetünk, amikor a rosszullétet az erős napsugárzás okozza. Elhúzódó rosszullétet jelent, fejfájással, szédüléssel, hányingerrel jár, súlyosabb esetekben 40 fok körülire emelkedik a testhőmérséklet.

Hőkimerülés

Ez a kórkép akkor alakul ki, ha hosszan tartó, magas hőmérsékletnek van a páciens kitéve, például nyári kánikulában. A hőkimerülés járhat só- és folyadékvesztéssel, ez alapján beszélhetünk folyadékhiányos vagy sóhiányos kimerülésről. Előbbi esetén fokozott szomjúságérzetet és gyengeséget figyelhetünk meg, a pulzus emelkedik, légszomj alakulhat ki. Utóbbi esetben a gyengeségen kívül hányinger és hányás is jelentkezhet. A kezelés folyadék- és sópótlást foglal magában, kórházi körülmények között. (Magyarországon ez a megbetegedés a klíma jellemzői miatt nagyon ritka.)

A láz okai

A hőháztartással összefüggő leggyakoribb zavar a láz, amelyről hónaljban mért értékek alapján 38 fok fölött beszélhetünk. Rengeteg oka lehet, ezek közé tartozik a vírusfertőzés, a baktérium okozta megbetegedés, valamilyen gombás fertőzés, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet.

Kialakulhat megfázás következményeként is, de ezt is komolyan kell vennünk, hiszen súlyos szövődményeket (tüdőgyulladást, arcüreggyulladást) okozhat. Magasabb testhőmérséklet jelentkezhet a nőknél terhességkor, illetve egyes gyógyszerek (például antipszichotikumok) is hajlamosíthatnak a gyakoribb lázas állapotra.


close