Vírusos tüdőgyulladás

A vírusos tüdőgyulladás jellemzően kisgyermek- és idős korban fordul elő. Hátterében RSV is állhat. A betegség spontán gyógyul.

A tüdőgyulladás a tüdőszövet gyulladásos megbetegedése, ami számos okból kialakulhat. A vírusok okozta tüdőgyulladás jellemzően kisgyermek- és idős korban fordul elő, károsodott vagy legyengült immunrendszer mellett bakteriálisan felülfertőződhet.

Leggyakrabban RSV (respiratory syncytial), parainfluenza, influenza és adenovírus áll a vírusos tüdőgyulladás kialakulásának hátterében. Terjedésében szerepet játszik az időjárás (szezonalitás), a közösségi termek zsúfoltsága, az életkor is.

Jellegzetesen néhány napos orrfolyás, köhögés előzi meg a megjelenését, amit láz is kísér. Gyakori a családtagok egyidejű megbetegedése. A nehezített légzés, a köhögés fokozódása, a légzési segédizmok használata uralhatja a képet.

Gyógyszeres kezelés nem áll rendelkezésre, a vírusos tüdőgyulladás spontán gyógyul, de veszélyeztetett helyzetben a bakteriális felülfertőződés megelőzésére antibiotikum adása szóba jön. Lázcsillapítás, folyadék és vitaminok pótlása szükséges lehet. Súlyos esetben kórházi ellátás indokolt.

orrfolyás, köhögés, láz, nehezített légzés, erősödő köhögés

Kérdése van? Szakértőnk válaszol

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!

Címkék

close