Megfázás kezelése

A megfázás kezelése leginkább tüneti. Gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókat alkalmazhatunk, vitaminokat szedhetünk, a bő folyadékbevitel elengedhetetlen.

A vírus okozta megfázás kezelése

A megfázást (náthát) általában vírusok okozzák, ritkábban egyes baktériumok is kimutathatóak a megfázás okaként. A vírusfertőzés esetében megfelelő specifikus antivirális terápiát nem alkalmazunk, inkább tüneti kezelést javaslunk.

A vírus okozta láz és fájdalom csillapítására gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókat alkalmazunk, például szalicilátokat, paracetamolt, metamizol-nátrium, ibuprofen, stb. hatóanyagú tablettákat, gyermekek esetében szirupokat, cseppeket.

Az orrnyálkahártya duzzanatának kezelése

Az orrnyálkahártya duzzanat ellen tengervizes oldat, sós vizes inhalálás lehet alkalmas. Az erek összehúzódását okozó orrcseppek használatával kapcsolatban mindenkit óvatosságra intünk, csupán a nátha első hetében javasoljuk, mert hosszú távon az úgynevezett rhinitis medicamentosa alakulhat ki.

Ez az orrnyálkahártya kiszáradását jelenti a tartós orrcsepp használat miatt. Ha már kialakult a nyálkahártya szárazsága, akkor kamilla gőzének inhalálása segíthet a tünetek enyhítésében.

Egyéb tanácsok megfázás esetén

Ezek mellett bő folyadék, nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása javasolt. Egyes esetekben ágynyugalom, pihenés elrendelése is szükséges a gyorsabb gyógyulás érdekében.


close